Dlaczego korzystanie z masła ghee jest zdrowe?

Masło jest popularnym rodzajem tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Wykorzystujemy je na co dzień do smarowania pieczywa czy pieczenia ciast. Klasyczne masło jest smaczne, ale może podwyższać poziom cholesterolu. Osoby, które chcą się zdrowo odżywiać powinny wprowadzić do swojej diety masło ghee.

Czym jest masło klarowane?

Masło ghee to po prostu dobrze znane wielu osobom masło klarowane. Nazwa „ghee” pochodzi z Indii, które są jednym z krajów, w którym masło klarowane jest używane od setek lat. Aby otrzymać masło ghee należy podgrzewać klasyczne masło tak długo aż całkowicie się rozpuści, a następnie zebrać łyżką pianę, która pojawi się na jego powierzchni. Masło klarowane można przygotować samodzielnie albo kupić.

Wybierając rozwiązanie drugie warto postawić na sklep, który oferuje masło ekologiczne. Kupując masło ekologiczne w dobrym sklepie ze zdrową żywnością, będziemy mieć pewność, że do jego przygotowania użyto świeżego masła mającego minimum 82% tłuszczu.

Zastosowanie masła ghee

Masło ghee ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Masło ghee pozbawione jest cząstek stałych, ma więc bardzo wysoką temperaturę dymienia. Oznacza to, że masło ghee można wykorzystać do przygotowania smażonych potraw. Masło oczyszczone nie zawiera białek mlecznych, dzięki temu mogą używać go osoby nietolerujące laktozy czy uczulone na to białko. Masło oczyszczone odznacza się delikatnym maślanym smakiem z wyczuwalną nutą orzechową. Masło oczyszczone nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Może być przechowywane w lodówce nawet przez 12 miesięcy.