Dlaczego warto jeść masło klarowane?

Masło to jeden z najbardziej popularnych rodzajów tłuszczy. W Polsce masło wykorzystywane jest powszechnie od bardzo wielu lat. Stosunkowo jednak mało jeszcze znane jest masło ghee. Trochę szkoda, gdyż masło ghee jest zdrowsze od tradycyjnego masła, a do tego w kuchni ma więcej zastosowań.

Czym ghee różni się od zwykłego masła?

Masło jest tłuszczem pochodzenia zwierzęcego. Jest to produkt lubiany chyba przez wszystkich, jednak jego nadmierne spożycie może zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy i innych problemów zdrowotnych. Alternatywą dla klasycznego masła jest właśnie masło ghee. Masło ghee czyli po prostu masło klarowane od setek lat wykorzystywane jest w krajach Bliskiego Wschodu i Azji.

Masło ghee w medycynie ajuwerdyjskiej uważane jest za lek na bardzo wiele dolegliwości. Masło ghee jest bogate w witaminy A, D, E i K. Plusem jest też to, że stosując masło klarowane w swojej kuchni nawet każdego dnia, nie trzeba obawiać się, że poziom cholesterolu we krwi znacznie się zwiększy.

Jak wykorzystać masło klarowane?

Masło klarowane ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Masło oczyszczone otrzymuje się podgrzewając wysokiej jakości świeże masło wyprodukowane z mleka krowiego. Masło oczyszczone nie zawiera laktozy i kazeiny. Jest odpowiednie dzięki temu dla osób, które nie tolerują białek zawartych w mleku. Masło oczyszczone pozbawione jest różnych cząstek stałych, dzięki temu ma wysoką temperaturę dymienia. Masło ekologiczne to wysokiej jakości masło bogate w składniki odżywcze.