Masło klarowane i jego zalety

Tradycyjna kuchnia polska oparta jest na potrawach przygotowanych na tłuszczach zwierzęcych. Jednym z nich jest masło. Dzisiaj coraz więcej osób szuka dla niego zdrowszych zamienników. Znakomitą alternatywą jest masło ghee.

Jak otrzymywane jest mało ghee?

Masło ghee wywodzi się z Azji i krajów Bliskiego Wschodu. Masło ghee można spotkać w wielu przepisach kuchni hinduskiej. Coraz częściej masło ghee jest używane do przygotowywania wielu potraw z polskiej kuchni. Masło ghee otrzymuje się podgrzewając świeże (nie może być solone!) masło z mleka krowiego. Dobrej jakości masło ghee można otrzymać tylko poprzez podgrzanie masła zawierającego przynajmniej 82% tłuszczu. Masło klarowane zawiera wyłącznie czysty tłuszcz mleczny. Masło klarowane jest produktem relatywnie drogim. Nie powinno nas to jednak dziwić. Kilogram masła pozwala uzyskać maksymalnie 800 g masła klarowanego.

Jakie jest zastosowanie masła klarowanego?

W czasie podgrzewania masła na jego powierzchni tworzy się piana. Zbiera się ją i w ten sposób usuwa stałe cząstki, które zawiera masło. Masło klarowane jest pozbawione laktozy. Jest więc produktem, który do swojego jadłospisu mogą wprowadzić osoby nie tolerujące tego białka. Masło oczyszczone nie jest pozbawione cennych składników odżywczych. Zawiera witaminy oraz kwasy tłuszczowe. Masło oczyszczone można używać do smażenia, pieczenia i duszenia.

Masło ekologiczne to zdrowy tłuszcz, który warto wprowadzić do swojej kuchni. Dzisiaj masło ekologiczne można kupić w dobrych sklepach ze zdrową żywnością.